2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Žymių žmonių mintys apie religiją


 "Religinis tikėjimas yra pavojingas, nes leidžia šiaip normaliems žmonėms skinti beprotybės vaisius ir laikyti juos šventais. Kadangi kiekviena nauja karta mokoma, kad religinių teiginių nereikia logiškai įrodyti taip, kaip visų kitų, mūsų civilizacija nuolat kenčia nuo begalės nesąmonių. Net ir šiais laikais žmonės žudo vieni kitus dėl senovės literatūros kūrinių. Sunku patikėti, kad toks tragiškas absurdas yra įmanomas."
          Semas Haris (Sam Harris)

 Keista, kad nė vienos didžiosios religijos sekėjai neįsigilino į mokslą ir nepadarė išvados: "Tai daug geriau nei mes manėme! Visata daug didesnė, didingesnė, subtilesnė, nuoseklesnė nei sakė mūsų pranašai." Užuot tai pripažinę, jie kartoja: "Ne, ne, ne! Tegul mano dievas ir mažas, aš noriu, kad ir toliau toks būtų." Jeigu religija - nesvarbu, sena ar nauja - pabrėžtų Visatos didybę, kurią atskleidė mokslas, susilauktų tokio susižavėjimo ir pagarbos, kokia ir nesisapnavo tradiciniams kultams.
Karlas Edvardas Saganas (Carl Edward Sagan).

 Kai vienam asmeniui pasireiškia įkyrios iliuzijos - tai beprotybė. Kai iliuzijos apima daug žmonių, tai vadinama Religija.
Rrobertas Meinardas Pirsigas (Robert Maynard Pirsig).

 ... jeigu žodis "Dievas" suprantamas kaip visatą valdančių fizinių dėsnių visuma, tai tikrai toks Dievas yra. Toks Dievas netenkina emocinių poreikių ... kvaila būtų melstis gravitacijos dėsniui.
Karlas Edvardas Saganas (Carl Edward Sagan).

 John B. S. Haldane taip atsakė į klausimą, kas galėtų paneigti jo tikėjimą evoliucijos teorija: "Triušio fosilijos ankstesniame nei kambro sluoksnyje."

Jei yra Dievas, žmogus nėra laisvas; mirus Dievui, žmogui atsiveria laisvė.
Žanas Polis Sartras (Jean-Paul Charles Aymard Sartre).

 Dievo mirtis leidžia žmogui savarankiškai išsivaduoti iš kompleksų ir tapti psichiškai sveikam.
Zigmundas Froidas (vok. Sigmund Freud).

 Žmogus savo meilę turi atgręžti nuo Dievo į žmogų.
Liudvigas Andrėjas Fojerbachas (vok. Ludwig Andreas Feuerbach).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą