2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Gal reikia apriboti rinkimų teises?


 Pagal Konstituciją Lietuvoje rinkimų teisę turi visi piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų, išskyrus tuos, kurie teismo pripažinti neveiksniais.
 Mane sudomino žurnalistės Julijos Latyninos mintys apie visuotinės rinkimų teisės ydas ir siūlymai ją keisti.
 Per kiekvienus rinkimus susiduriame su balsų pirkimu. Tai rodo, kad balsų pirkimas yra efektyvus. Be reikalo pinigai nebūtų išmetami. Kam atstovauja balsus nusipirkę Tautos atstovai? Tikrai ne Tautai.
 Iš narkomanų, alkoholikų, asocialių asmenų yra atimama teisė auginti vaikus, tačiau rinkimų teisė yra paliekama. Visuomenė neleidžia tokiems asmenims auklėti vaikus, tačiau leidžia rinkti Tautos atstovus, kurie kuria įstatymus, sprendžia svarbiausius valstybės klausimus. Panaši situacija ir su nuteistais asmenimis. Visuomenė apriboja nusikaltėlių teisę į laisvę, tačiau palieka rinkimų teisę.
 Galbūt reikia keisti konstituciją ir leisti daugiau rinkimų teisės apribojimų?
 Julija Latynina pasiūlė ir linksmą (liūdnai linksmą), rinkimų įstatymų pakeitimą. Siūloma įvesti papildomą pasirinkimą – atlygis už balsą. Galėtum balsuoti už pasirinktą partiją ar kandidatą arba gauti nustatyto dydžio atlygį už balsavimo atsisakymą. Taip balsų pardavinėtojai gautų pinigus ir nebalsuotų, neiškraipydami rezultatų.

Kas supranta rusiškai, minėti teiginiai yra laidos pabaigoje:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą