2012 m. kovo 8 d., ketvirtadienis

Ar Izraelis šiemet smogs Iranui?

 Patikrinau lažybų bendroves - dar statymų neradau. Dėl pasaulio pabaigos 2012 - yra, bet dėl Izraelio smūgio Iranui - dar ne.

 Jei man reiktų statyti lažybose, visgi statyčiau už karą. Koks jis bus - ar tik nuotolinis, ar platesnis, ar su JAV įsikišimu - dar sunku pasakyti. Tai priklausys nuo karo eigos.
Manau, per daug yra suinteresuotų šalių, kad karas įvyktų.
 Izraelis iš tiesų bijo Irano, grėsmė yra reali. Jau dabar Izraelis kenčia nuo Irano (ar su Irano pagalba gautų) ginklų. Tikėtina, kad gali nukentėti ir nuo branduolinių. Tokia grėsmė yra ir JAV. Kuo daugiau pavojingų branduolinių valstybių, tuo sunkiau kontroliuoti, kad branduolinis ginklas nepatektų į teroristų rankas. Taip pat sėkmingas Irano objektų sunaikinimas būtų didelė paspirtis Izraelio valdantiesiems. Izraelis išbandė savo priešraketinę gynybą. Ji veikia puikiai.
 Iranui šis karas taip pat reikalingas. Manau, tai rodo ir suintensyvėję Irano teroristiniai veiksmai pasaulyje. Tai tarsi ir atsakas į Irano mokslininkų nužudymus, bet tuo pačiu ir sąmoningas įtampos didinimas. Padėtis Irane nėra stabili, režimui reikia karo, kad tauta susivienytų prieš išorės priešų puolimą.
 Rusijai šis karas taip pat reikalingas, nes naftos ir dujų kainos šautų į viršų. Plius pinigai iš ginklų.
 Kinijai būtų naudingas tik pasišaudymas, tuomet ir toliau gautų pigią naftą iš Irano. Didesnis karas šį tiekimą sutrikdytų. Taip pat naudos duotų ir ginklų prekyba.
 Karas naudingas ir Europai, nors patirtų nuostolius dėl naftos ir dujų kainų kilimo. Branduolinio terorizmo pavojus kybo ir virš Europos. Prisiminkim Londoną ir Madridą. Europa gautų naudos ir jei karas būtų rimtas ir režimas Irane būtų nuverstas (galimi projektai naujoje pokario rinkoje). Tai yra įmanoma, nes Iranas nėra stipresnis už Iraką ir pačiame Irane yra stipri opozicija dabartiniam režimui.
 Iranas tapo per didele grėsme Regione, tad net broliai musulmonai yra linkę tą dominavimą sumažinti.

 Žinoma, yra daugybė argumentų prieš. Tie patys ekonominiai – dėl žaliavų kainų kilimo. Kilus dideliam karui – finansavimo klausimai krizės metu. Amerikai ir Europai antras Irako karas būtų labai sunki našta. Taip pat pavojus dėl neprognozuojamų Irano veiksmų. Iranas gali pašaudyti ir į aplinkines šalis, net į Europą, gali sukelti naują terorizmo bangą. Taip pat neaišku, ar Izraelis jau turi (turės iki karo pradžios) pakankamai priešraketinių sistemų, kad apsiginti nuo Irano atsako. Neturint pakankamai apsauginių priemonių, Izraelio nuostoliai būtų milžiniški.

 Man patiko RTVi žurnalisto vakar (2012 03 07) pasakyta mintis, kad karas jau vyksta (XXI amžiaus klausimas – kas yra karas?). Iš tiesų, Izraelis jau kariauja su Iranu per karą su Hizbula (Hezbollah) ir Hamasu (Hamas). Taip pat jau minėti Irano mokslininkų nužudymai, Irano agentų atsakas. Reikia prisiminti ir kompiuterinio viruso „Stuxnet“ puolimą, laikinai sutrikdžiusį Irano branduolinių medžiagų gamybą. Taigi, karas jau vyksta, dabar lieka klausimas, kada toks karas peraugs į dar karštesnę stadiją, nes ligšioliniai veiksmai minėtų pagrindinių tikslų nepasiekė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą