2012 m. balandžio 17 d., antradienis

Kodėl aš tikiu mokslu, o ne Dievu?


 Mano galva – Dievas yra apgaulė. Tikinčiam žmogui tai gali būti įžeidimas, bet jei žmogus yra nuoširdus tikintysis, jis turėtų atleisti kitam nuoširdžiai klystančiam. Klystančiam ne iš blogos valios, o todėl, kad pasaulį mato kiek kitaip. Nesu nusiteikęs prieš dorus tikinčiuosius.
 Tikėjimas Dievu ar dievais yra tikėjimas be įrodymų – aklas tikėjimas, vedantis į fanatizmą. Dievu gali manipuliuoti bet kas ir bet kaip. Jis yra išgalvotas, todėl atsiranda galimybė laisvai interpretuoti. Juk kiek žmonių – tiek religijų.
 Su mokslu yra kitaip. Kol neįrodei, kol nepatvirtino kiti mokslininkai – gali tikėti, gali netikėti. Tačiau netikėti tuo, kad Žemė skrieja apie Saulę, jau būtų kvaila.
 Rojų galime pasiekti tik per mokslą ir moralę. Mokslas gali padėti išgyventi, nugalėti ligas, senėjimą, planetinio, galaktinio ar Visatos masto katastrofas, tačiau tik moralė gali padėti išvengti susinaikinimo dėl karų, nugalėti silpnybes ir blogį. Sakiau – jei kas moralę pavadintų Dievu, tokiu ir aš tikėčiau.
 Jau dabar yra žinoma, kad mūsų mintys, mūsų sprendimai turi fizinį pagrindą – tai mūsų smegenų veikla. Iki šiol niekam nepavyko įrodyti, kad yra kažkas daugiau, nei smegenų fizikinė-cheminė veikla (tikėjimas nėra įrodymas). Labai tikėtina, kad ir nepavyks, nes smegenų tyrimai sparčiai juda pirmyn. Žinoma, kad matome ne akimis, o smegenimis. Akys yra tik vaizdo kamera. Smegenys apdoroja gaunamus signalus (juos spaudžia, keičia, papildo, rūšiuoja, filtruoja, interpretuoja, …). Tas pat su klausa, uosle, skoniu, lytėjimu. Smegenys pačios gali kurti vaizdus, kvapus, garsus, … Tuomet mes sapnuojame, matome haliucinacijas, vaizdinius. Blogai veikiančios smegenys gali iškreipti realybę arba net kurti naują. Štai jums ir psichologijos, psichiatrijos sritis. Menas, fantazija, kūryba, jausmai – viskas vyksta smegenyse. Ir viskas baigiasi, smegenims mirus. Kol kas nėra jokių patikimų įrodymų, kad yra kitaip. Vėlgi – fantazijos, haliucinacijos, vaizdiniai, sapnai – nėra įrodymai. Džeimso Randžio fondo (James Randi) įsteigtas milijono dolerių prizas (http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html) už bet kokių paranormalių savybių ar reiškinių įrodymą vis dar nėra laimėtas (nuo 1964 metų!).
 Jau dabar turime primityvius minčių skaitymo įrenginius, kurie yra naudojami medicinoje (miego tyrimams, bendravimui su paralyžuotais žmonėmis), kompiuteriniuose žaidimuose (kaip papildomas valdymo įrankis), naujausiuose melo detektoriuose, karinėse technologijose. Pagalvokim apie situaciją, kai įranga tampa tokia tobula, kad nebegalima paslėpti jokių minčių. Dingsta melas, nesąžiningumas, apgaulė. Atsiranda galimybė suvaldyti nusikalstamumą, psichines ligas. Tuomet nebeturėtumėm tokios politikos, teisėsaugos, medicinos, švietimo, kultūros, religijų, ... kaip turime ir keikiame dabar.
 Štai todėl aš tikiu mokslu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą