2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Tomaševskio kalba Europarlamente

Išverčiau Tomaševskio kalbą Europarlamente. Mus liečia tik antras klausimas.

Drugi przykład dotyczy głośnego skandalu pedofilskiego na Litwie, w który zamieszani są wysocy funkcjonariusze wymiaru sprawiedliwości, z sędziami włącznie. Sąd, policja i komornik robią wszystko, aby odebrać opiekunce dziecko, które jest jednocześnie ofiarą i głównych świadkiem procederu. Wszystko odbywa się w atmosferze strachu i demonstrowania siły przez instytucje państwa.

Wydaje się, że celem jest zastraszenie świadków zamiast rozbicie zorganizowanej grupy pedofilów. Jest to przykład łamania praw obywatelskich, ukazujący, że w tego typu sprawach są równi i równiejsi.

Antrasis Klausimas susijęs su garsiuoju pedofilijos skandalu Lietuvoje. Jame įsipainioję aukšti teisingumo pareigūnai, įskaitant teisėjus. Teismas, policija ir antstolis daro viską, kad iš globėjos atimti vaiką, kuris yra ir nukentėjusysis ir pagrindinis liudininkas. Valstybės institucijos kuria baimės atmosferą ir demonstruoja jėgą.

Susidaro įspūdis, kad tikslas yra įbauginti liudininkus, o ne išardyti organizuotą pedofilų tinklą. Tai yra žmogaus teisių pažeidimo pavyzdys, rodantis, kad tokio tipo reikaluose vieni yra lygesni už kitus.

Klausimai Stankūnaitei


Antradienį, balandžio 3 d., 15 val. tiesioginėje 15min.lt konferencijoje dalyvaus Laimutė Stankūnaitė.

Aš el. paštu pateikiau tokius klausimus:

1. Ar tiesa, kad jūsų tėvas turėjo problemų su alkoholiu?
2. Ar tiesa, kad jūs buvote palikusi mergaitę savaitiniame darželyje, vietoj to, kad prižiūrėti pati arba palikti seneliams?
3. Ar tiesa, kad jūs pati vaikystėje patyrėte seksualinį išnaudojimą?
4. Ar tiesa, kad jūs laisva valia ar per prievartą naudojate psichotropinias medžiagas? Ar sutiktumėte atlikti viešą testą ir kraujo tyrimą?
5. Kaip galite paaiškinti mėlynės atsiradimą po akimi po dviejų dienų, jei kovo 23 dieną, išeinant iš Kedžių namų sumušimo nesimatė?
6. Koks jūsų išsilavinimas, kur mokėtės?
7. Kokia jūsų darbinė patirtis? Kur dirbote ir kokias pajamas turėjote iki prasidedant jūsų apsaugai?
8. Kokios dabartinės jūsų pajamos, santaupos ir turtas? Tai yra svarbu dėl dukros gyvenimo sąlygų.
9. Kas apmoka jūsų advokato paslaugas?
10. Kiek kartų buvote susitikusi su dukra sausio - kovo mėn. ir kodėl?
11. Kodėl iškart po tariamo sumušimo Kedžių namuose nesikreipėte į policiją, stovėjusią šalia namo?
12. Kodėl jėga traukėte dukrą iš močiutės glėbio, kai ant jos niekas nebuvo užvirtęs? Tuo metu mergaitei joks pavojus negrėsė.
13. Kiek turėjote seksualinių partnerių iki Drąsiaus Kedžio?

Bus įdomu, ar bent vieną pateiks. Jei nepateiks – tai taip pat daug ką pasako. Gal kam kils ir kitų klausimų, kurie padėtų tempti melą į šviesą ir dėlioti tiesos mozaiką. Paveikslas dėliojasi iš smulkmenų.

Atsakymas Linui Slušniui


 Linas Slušnys laikraštyje 15 min sako: „Neįsivaizduoju, kas gali išaugti iš tokio vaiko. Piktas, įtūžęs, kerštingas ir nevisavertiškumą nuolat jaučiantis žmogus, kuris niekad neras vietos visuomenėje, net jei jam ir bus suteikta pagalba. Arba jis taps agresyvus ir galiausiai nukeliaus iki pačių baisiausių dalykų.“
 Nesu psichiatras, psichologas. Tiesiog šiek tiek domėjęsis psichologija, turintis vaiką, gyvenimišką patirtį ir galvą ant pečių.
 Pirmiausiai, pastebiu tuos pačius ekstrasensorinius sugebėjimus, kaip ir pas Dainių Pūrą, kuris diagnozes nustatinėja per atstumą, net nepabuvęs vietoje ir nepabendravęs su žmonėmis.
 Mergaitei piešiama baisi ateitis pagal galimus scenarijus iš pasaulinės medicinos praktikos. Tačiau piešiama tendencingai ir netgi melagingai. Mano nebegerbiamas Linai, ar galite teigti, kad visi traumuoti vaikai virsta tuo, ką aprašėte? Aš galiu drąsiai teigti – ne.
 Teigiate, kad „neras vietos visuomenėje, net jei jam ir bus suteikta pagalba“. Tai yra visiška nesąmonė. Yra daugybė žmonių, pergyvenusių dar baisesnių sukrėtimų ir tapusių dorais ir garbingais žmonėmis. Manau, esminis faktorius yra aplinka, kurioje auga vaikas. Jei vaikas auga mylinčioje, doroje aplinkoje jis gali nugalėti bet kokius sukrėtimus. Matau linksmą mergaitę, kuri žaidžia su kitais vaikais, su teta. Jūs per atstumą nustatėte įtaigą, padarytą mergaitei. Aš taip pat matau – tai yra meilė. Mylimas vaikas myli savo artimuosius ir neapkenčia savo skriaudikų. Negi manote, kad 8 metų mergaitė nesupras, kas vyksta aplinkui? Kas ją myli, o kas nori savanaudiškai pasinaudoti kaip daiktu.
 Piešdamas tik juodą mergaitės ateities portretą ir nutylėdamas kitas galimybes jūs tendencingai bandote palaikyti vieną pusę. Man vis kyla klausimas tokiose situacijose – kodėl? Ar pinigai, ar esate įtakojamas kitaip? Psichiatrija ir saugumas visad buvo greta.
 Man kilo ir kita mintis. Pagal turimą informaciją, jūsų piešiamas baisaus, psichiškai suluošinto žmogaus portretas labai tinka Stankūnaitei. Tuomet galima daryti pagrįstą prielaidą, kad ji pati vaikystėje patyrė psichologinį, fizinį smurtą, seksualinį išnaudojimą.

2012 m. kovo 30 d., penktadienis

Atsakymas Žilvinui Pekarskui


Neverta detaliai nagrinėti visą straipsnį, nes jokių pedofilijos nebuvimo faktų jis nepateikia. Jokių rimtų argumentų neradau, tik tendencingai formuojama nuomonė, skelbiant ją tarsi patvirtinančius faktus ir nutylint prieštaraujančius. Autorius kaltina Neringą manipuliacijomis, tačiau pats tą daro. Taip yla lenda iš maišo.
Autorius meluoja, kad “…L.Stankūnaitei iš paskutiniųjų buvo trukdoma atnaujinti ryšį su dukra”. Juk mes žinome, kaip “noriai” ir “dažnai” Stankūnaitė lankė dukrą.
Teigia: “Tačiau antstolei prabilus apie teismo sprendimą perduoti mergaitę L.Stankūnaitei, D.Kedžio mama L.Kedienė griebia mergaitę ir šaukia: „Mergaitė niekur nevažiuos“.” O mes matome, kad močiutė visai nešaukia, o normaliu balsu sako, kad mergaitė niekur neis. Močiutė apsikabinusi mergaitę, o mergaitė apsikabinusi močiutę, nes ji išties niekur nenori eiti.
“Kiekvienas iš jūsų gali šioje filmuotoje medžiagoje matyti ką tik nori, bet kad apsauginiai prieš mergaitę smurtautų – na, niekaip negaliu to įžvelgti.” Dėl apsauginių – vien močiutės vertimas ant žemės kartu su mergaite jau yra smurtas. Kokią jie tam turėjo teisę? Kitas, daug svarbesnis dalykas – autorius neteigia, kad Stankūnaitė irgi nesmurtavo. Kadangi Stankūnaitės veiksmai yra aiškiai matomi, vardu ir pavarde pasirašęs autorius jau nenori taip akivaizdžiai meluoti, kaip tą darė antstolė ir kiti pareigūnai iškart po įvykio.
„...Kedžiai savo kieme elgiasi kaip atskiroje nuo Lietuvos valstybėje, kad nesilaiko įstatymų ir priešinasi policijai bei įstatymo numatytiems antstolės veiksmams – akivaizdu.“ Dėl įstatymų nesilaikymo – gražiai pakomentavo Neringa, dėl antstolės veiksmų – taip pat, nekartosiu. Tačiau kuo autorius galėtų pagrįsti savo teiginį, kad Kedžiai priešinosi policijai, kuri stovėjo lauke? Juk jei būtų pasipriešinimas policijai, būtų ir protokolas.
„Kas ne su mumis – tas prieš mus ir mes nušluosim visus. Tokia Klonio gatvės logika.“ Autorius imasi vertinti Klonio gatvės logiką, taip kaip kai kurie psichiatrai, kaip kokie ekstrasensai, ima vertinti mūsų intelektą. Ar jis čia buvo? Ar kalbėjo su žmonėmis? Gal atliko sociologinį tyrimą? Klonio gatvės logika yra paprasta – apginti skriaudžiamą vaiką.
Kokia šlykšti straipsnio pabaiga. Beje, tokia ir turi būti pagal smegenų plovimo technologijas, nes ji yra labiausiai įsimenama kaip išvados, apibendrinimas.
Vertinami ne pedofilijos bylos faktai, ne akivaizdi žala mergaitei, bet vienas (tik vienas ir tai prieštaringas) Stomos biografijos faktas, teisybę sakantys politikai apšaukiami populistais (tiesos sakymas nėra populizmas).
Bandoma sumenkinti Garliavos žmones, akivaizdžiai ir bjauriai meluojant: „Beje, dar vienas svarbus aspektas, kodėl Garliavoje vis susirenka minios. Tai – provincija, kuriai trūksta dėmesio. Žmonės didžiuojasi, kad susibūrę į minią, jie kažką reiškia ir tampa jėga, yra vedami idėjos, tegul ir nepagrįstos. Vilniuje tai nebūtų įmanoma, nebent žmonėms už tai sumokėtų.“ Žmonės važiuoja iš visos Lietuvos ir ne dėl dėmesio ar pinigų. Jie dar girdi savo sąžinę (galbūt galėtų atsiliepti vilniškiai?). Žmonės aukoja savo laiką ir pinigus, nes dar yra Žmonės.

Kur jūs, Lietuvos žmonės?


 Tas akivaizdus melas, kuris liejasi iš parsidavusios ar įtakojamos žiniasklaidos, pareigūnų yra pats geriausias įrodymas, kuri pusė yra teisi. Tas jų melas yra pats geriausias mūsų argumentas ir ginklas. Ta jų desperacija rodo, kad mes teisūs, kad tiesa yra mūsų pusėje.
 Jie begėdiškai meluoja, kad močiutė virto pati, nors aiškiai matome, kad ji krinta po to, kai sunkiasvoris kaukėtas nusikaltėlis užeina jai už nugaros. Jei net ji būtų griuvusi, ką tokiam reiškia sulaikyti močiutę?
 Aiškiai matome, kaip Stankūnaitė plėšia klykiančią mergaitę, bet mus sako, kad tai senelių suplanuota ir įvykdyta vaiko žalojimo akcija.
 Aiškiai matome, kad Stankūnaitė išeina sveikut sveikutėlė, tačiau po dviejų dienų ji meluoja, kad buvo sumušta mielo pavargusio senelio. Dar po dviejų dienų ji vėl sveikutėlė. Stebuklai.
 Mums meluoja, kad Kedžių namuose vaikui daroma žala, prilygstanti pedofilijai (koks absurdas!), o mes matome ją linksmai žaidžiančią lauke su draugais ir draugėmis. Vaikas nebijo jį saugančių žmonių, ji jaučiasi saugi. Ji jaučia, kas ją myli ir ką ji myli. Ji patyrė smurtą tik nuo pedofilų, biologinės motinos ir Lietuvos teisėsaugos. Todėl jų bijo.
 Kas ne aklas ir ne kurčias savo sąžinei - mato, kas vyksta ir bando padėti. Stovėdamas Klonio gatvėje, skelbdamas informaciją, protestuodamas Lietuvoje ir užsienyje. Sakydamas tiesą, kai verčia meluoti.
 Labiausiai jūsų reikia Klonio gatvėje. Tik didelis žmonių būrys gali sustabdyti smurtą prieš mergaitę, kaip tai įvyko 1991 metų sausį. Didelė žmonių minia ir aukos prie bokšto sustabdė svetimus okupantus nuo dar didesnio smurto prie parlamento. Didelė minia gali sustabdyti ir savus smurtautojus.
 Kur jūs, žmonės? Kur jaunimas? Mokiniai ir studentai? Sporto sirgaliai (dabar čia vyksta finalas!)? Jūsų bendraamžiai žuvo gindami Lietuvos laisvę prie televizijos bokšto. Negi dabar neapginsime vieno nuskriausto vaiko?
 Jaunuoliai, skirkit pasimatymus Klonio gatvėje! Ar jau buvote čia? Ar šildėtės prie statinės, kaip tą darė jūsų tėvai ir bendraamžiai tuomet? Dabar čia madingiausia vieta J
 Menininkai? Kur jūs? Ar galite ramiai kurti, kai verkia skriaudžiamas vaikas ir šaukiasi jūsų pagalbos?
 Žalieji, tautininkai, jaunalietuviai, skautai, savanoriai, - kur jūs? Dabar Lietuva čia, Klonio gatvėje. Jei neapginsime tos mažos mergaitės, neapginsime ir Lietuvos teritorijos, gamtos, kultūros. Neapginsime ir laisvės, į kurią kėsinasi jau vidaus priešai.
 Lenkai, rusai, žydai, baltarusiai – vienykimės, kaip tą lemtingą 1991 metų sausį. Tai mūsų visų Lietuva!
 Žurnalistai! Neparsiduokit! Nebebijokit praeities šmėklų! Prisiminkit kolegų elgesį Sausio 13-ąją.
 Medikai, mokytojai, pensininkai. Jūs jau kilot už savo interesus. Prisidėkit ir prie šios neteisybės sprendimo. Mūsų tikslas bendras ir tik bendromis jėgomis galime nugalėti atgimusį drakoną.
 Močiutės, mamos. Padėkit apginti svetimą, bet jau tokį savą vaiką. Nes kas gi gins jūsų vaiką, anūką, jei dabar mus nugalės? Močiutės, mamos sustabdė tankus Rusijoje. Kareiviai į jas nebešaudė.
 Policininkai, apsaugos darbuotojai. Neskriauskit vaikų, mamų ir močiučių. Juk ir jūs jų turit ar turėsit. Juk smurtas gimdo smurtą, o geri darbai daro pasaulį geresniu. Visiems.
 Dabar nebereikia budėti daugelyje vietų – prie bokšto, parlamento, televizijų, telekomų. Dabar yra vienintelė vieta – Garliavoje, Klonio gatvelėje. Lietuva yra čia. Ji susitraukė iki vieno mažo vaiko. Kaip galėsime žiūrėti į akis savo vaikams, jei jo neapginsime? Kaip galėsime juos mokyti dorumo?

2012 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Kodėl jie bijo teisingumo?


Jie skelbia, kad pagal Lietuvos Konstituciją, teismai turi monopolį vykdyti teisingumą. Čia esminis žodis ne teismai, bet teisingumas. Jeigu teismas priima akivaizdžiai neteisėtą ar neteisingą prendimą, tai yra nusikaltimas, o ne teisingumas. Tokiu atveju teismas vykdo ne teisingumą, bet nusikaltimą. Tie, kas vykdo nusikalstamą įsakymą, taip pat vykdo nusikaltimą ir už tai turės atsakyti. Ir nesvarbu, kad jie prisidengia „teisėtumu“ (negaliu šiuo atveju nenaudoti kabučių...).
Jie skelbia, kad jei mergaitė bus apsaugota nuo neteisėto neteisingumo (t.y. nusikaltimo), tai grius teisinė sistema Lietuvoje. Nemąstant, atrodytų, kad jie teisūs. Jie sako, kad prasidės linčo teismai, chaosas. Koks įžūlus melas! Juk žmonės protestuoja tik todėl, kad akivaizdžiai mato neteisingumą, kurį bandoma pateisinti „teisėtumu“. Vienu nusikaltimu bandoma pridengti kitus. Žmonės tikrai neprotestuos, kai bus išnagrinėta pedofilijos byla ir priimtas akivaizdžiai teisėtas ir teisingas sprendimas. Juk žmonės neprotestuoja, kai nubaudžiamas už rankos pagautas vagis.
Jie bijo, kad daug žmonių praregės, jie bijo naujo Sąjūdžio už tiesą ir teisingumą, nes melo kojos trumpos, o ausys ilgos. Jie bijo tiesos. Jie bijo, kad tauta pamatys jų tikruosius veidus, kad pažvelgs į jų sąžinę ir pamatys, kam jie tarnauja. O jie tarnauja melui ir apgaulei. Dėl pinigų, valdžios, garbės. Dėl to, kad yra valdomi savo praeities klaidų ir silpnybių. 

Atsakymas Olegui Lapinui


Atsakymas Olegui Lapinui į straipsnį 15 min apie protestuojančius Garliavoje.

Olegas yra teisus, teoriškai rašydamas apie minios psichologiją, tačiau visiškai nusigrybauja sulygindamas Breiviką, riaušininkus, mokyklose šaudančius paauglius su taikiais protestuotojais Garliavoje. Įdomu, ant kokio kabliuko pakibo Olegas? Kas lėmė tokį moralinį nuosmukį? Pinigai? O gal irgi yra valdomas, nes kažko prisidirbęs? Turim akivaizdžius faktus dėl mergaitės žalojimo (fizinio ir psichologinio), vykdant neteisėtą ir neteisingą "teisingumą". Olegui reiktų bent kartą atvykti pačiam, kad turėtų teisę rašyti apie čia esančius žmones. Reiktų pamatyti pačiam linksmą, mylimą ir mylinčią mergaitę, kuri jaučiasi saugi, kai ją saugo. Reiktų išgirsti žmonių kalbas. Galiu eiti lažybų, kad rastų sau vertų pašnekovų.

2012 m. kovo 28 d., trečiadienis

Kodėl reikia gelbėti mergaitę


Aš esu skeptiškas, nereligingas žmogus. Aišku, emocionalus, bet stengiuosi vadovautis faktais. Moksliškai įrodytais arba akivaizdžiais. Žemė skrieja apie Saulę, žaibas yra elektros išlydis, Žemės amžius skaičiuojamas milijardais metų, bet ne tūkstančiais ir t.t.

Mergaitės istorijoje taip pat yra daug faktų, kurie man leidžia su 99% tikimybe tvirtinti, kad pedofilija buvo (ir susijusi su teisėsaugai didelią įtaką turinčiais žmonėmis), biologinė motina sąvadavo, mergaitės grąžinti biologinei motinai negalima, teismo sprendimas prievarta perduoti mergaitę biologinei motinai yra neteisėtas ir neteisingas.

Faktai:
1. Mergaitės liudijimai (vaizdo įrašai). Man užteko jų vienų.
2. Ekspertų išvados, kad mergaitė nelinkusi meluoti.
3. Pedofilijos bylos netyrimas, žlugdymas (neatlikimas būtinų veiksmų). Laiku neatliktos įtariamųjų apklausos, kratos, neatlikti ryšio priemonių, kompiuterinės įrangos tyrimai.
4. Bylos vilkinimas, plius tokie faktai kaip mergaitės pagrobimas iš darželio be globėjų žinios ir prievartinis uždarymas psichiatrinėje ligoninėje Vilniuje.
5. Finansinė Stankūnaitės uodega. Staigus praturtėjimas po pažinties su Ūsu, brangūs advokatai.
6. 4 taip ir neištirtos mirtys, nes arba nebetiriamos, arba išvados kelia pagrįstų abejonių.
7. Neatliktas tyrimas dėl antros mergaitės (Naruševičienės), ji skubiai grąžinta 7 kartus teistam tėvui ir dingo.
8. "2009 m. spalio 6-ąją galutine ir neskundžiama Vilniaus apygardos teismo nutartimi pripažįstama, kad įtarimai pedofilijos byloje L.Stankūnaitei nepateikti nepagrįstai, tačiau jie taip ir nepateikiami."
9. Problemos su Kėdainių teisėjo reputacija ir įtartinas nenoras perduoti bylą kitam teismui
10. Stankūnaitės elgesys su vaiku, jos emocijos (tiksliau jų nebuvimas). Mylinti mama taip nesielgia ir neatrodo.
11. Vaiko norų ir interesų ignoravimas. Vaikas jau ne kūdikis. Mergaitė laiminga mylinčioje aplinkoje. Prievartinis mergaitės atėmimas ir perdavimas biologinei motinai yra smurtas prieš mergaitę, jos psichikos žalojimas. Dabar mergaitė yra saugioje, mylinčioje aplinkoje. Į kokią aplinką ji papultų, per prievartą perduota Stankūnaitei? Ar visuomenė turės galimybę ją apsaugoti nuo žalojimo? Dabar mergaitė yra vieša, niekur neslepiama, linksma, sveika, mylima ir mylinti.

2012 m. kovo 23 d., penktadienis

Apie neteisingą teisėtumą


Nes myliu pinigus labiau

- Mama, mamyte, ar tu mane myli?
- Taip.
- Ir aš tave labai, labai myliu!
- Nepalik manęs tam dėdei, jis negeras.
- Negaliu.
- Kodėl?
- Nes myliu pinigus labiau...


Aš biologinė mama

Aš biologinė mama
Ir man priklauso vaikas.
Valstybės teisės sistema
Užtikrins tai kaip reikiant.

Už vaiko teises atsakingi
Kažkaip keistai suktai tylės,
Kai teismo antstoliai klastingi
Sprendimą smurtui pasirašinės.

Ateis visuomenės sargai
Giliai paslėpę žmogiškumą.
Pilki bejausmiai padarai
Įvykdys savo teisėtumą.

Aš vėl naudosiuos parama
Ir smaginsiuos be saiko.
Aš biologinė mama
Ir man priklauso vaikas.


Ar Stankūnaitė panaši į mylinčią mamą? Ar taip atrodo, ar taip elgiasi mylinti mama?
Ko verta valstybė, kuri negali apginti nekalto vaiko?

2012 m. kovo 20 d., antradienis

Вопрос Леониду Млечину о выдаче убийц


Смотрел вчерашнее (19.03.2012) Особое мнение (http://echo.msk.ru/programs/personalno/869763-echo/#element-text). Вы радовались смерти Ивана Демьянюка. Согласен, что убийцы, организаторы и соучастники должны нести ответсвенность за совершенное.
Я из Литвы. Моя страна и мой народ тоже пострадал во время советской окупации и после восстановления независимости в 1990 году. Как вы смотрите на не выдавание Израелем, Белоруссией и Россией обвиняемых в организации, исполнении и соучастии в убийствах?

Я не радовался, когда в Израиле умер Нахман Душанский, один из организаторов садистских убийств политзаключенных перед отступлением в 1941 году, потому, что правосудие так и не свершилось (http://www.lenta.ru/news/2008/02/25/dushansky/). Больше об этом - http://en.wikipedia.org/wiki/Rainiai_massacre.
Россия приютила Пятраса Расланаса – другого организатора этого преступления против человечности (http://en.wikipedia.org/wiki/Petras_Raslanas).

Есть и более свежие события – убийство мирных граждан в Вильнюсе в январе 1991 года (http://en.wikipedia.org/wiki/January_Events) и убийство таможенников, пограничников и полицейских (http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_OMON_assaults_on_Lithuanian_border_posts).
Белоруссия приютила и пригрела Владимира Усхопчика – начальника Вильнюского гарнизона в 1991 году, обвиняемого в отдаче приказа стрелять в мирных граждан.
Россия приютила много подозреваемых в этих преступлениях (http://ru.delfi.lt/news/politics/podozrevamyh-v-dele-13-go-yanvarya-obvinyat-v-voennyh-prestupleniyah.d?id=32924855).
Самый главный преступник – Михал-Сергеич, даже не опрошен. А так хочется услышать, как ему спалось в ночь с 12 на 13 января 1991 года.
Я тоже стоял у телебашни в ту ночь среди тысячи других.

С позиций Британии - имеем убийство Литвиненко в этой стране. Здесь уже стоит вопрос об ответственности Путина...

2012 m. kovo 19 d., pirmadienis

Обо мне, России и Литве


 С начала должен извиниться за возможные ошибки, так как начал что-то писать по-русски несколько недель назад после 1989 года, когда закончил среднюю школу. Понимаю еще очень хорошо, но писать уже трудно. Приходиться консультироваться с гуглом (translate.google).
 Я на половину русский, так как мой отец русский. Его предки несколько сот лет живут в Литве с тех пор когда староверы (старообрядцы) бежали от гонений (сами или насильно) на окраины империи. Отец уже учился в литовской школе, в семье говорили по-литовски, но русский учили со второго класса и еще с бабушкой разговаривал по-русски. Самая хорошая учительница была русского языка. Потом русские фильмы, Радио Свобода, Голос Америки. Сейчас еще RTVi, Эхо Москвы, Новая Газета.
 Я гражданин Литвы. Литва моя родина, люблю как мать. Стоял с другими безоружными людьми у телевизионной башни в Вильнюсе в январе 1991 года. Мне повезло, я не пострадал. Там где я стоял, Альфа штурмовала профессионально. Сделала бреж взрывпакетами, расстреляла окна и ворвалась во внутр. Большинство погибли или были ранены пулями одурманенных псковских десантников и безумно быстро гоняющими БМД (гусеничный бронетранспортер). Так они отгоняли людей от телебашни. В темноте! Тысячи людей все видели своими глазами. Сейчас больно слышать ложь из России и от местных продажных тварей, что свои убивали своих. Это гебельсовская ложь.
 Слежу за событиями в России, рассказ об острове невезения писал про Россию. В Литве на много спокойней. Маленькой стране легче меняться, это происходит быстрее. Коммунистический режим у нас был короче. Евросоюз, более тесные связи с культурой демократии позволили нам не скатиться назад, как это произошло в России. Это знакомая ситуация из мировой истории, когда после демократической революции приходит хаос и страна опять возвращается к режиму. Мы избежали таких больших колебаний.
 Должен признать, что в Литве тоже есть похожие проблемы. Не такие глубокие и страшные – журналистов уже не убивают, не бьют, мирные митинги не разгоняют, главные средства массовой информации – не монополизированны властью, выборы – свободные, признаются наблюдателями ЕС, нету вертикали власти, приемственности, нет такой коррупции, такого беспредела силовых структур, ... Как видно, уровень демократии на много ближе к западно-европейскому. Но коррупция в Литве всеже более высокая чем в США, Германии, Британии, скандинавских странах. Политическая культура тоже еще ниже. Скомпрометировавшиеся политики остаются на своих постах, руководят партиями. Это последствие слабого гражданского общества, недостаточной ответсвенности избирателей, СМИ, политиков. Избиратели голосуют за новых спасителей, шоуменов, забывают грехи политиков. Голосуют за больше маячущих в телевизоре, в разных шоу, скандалах, поддаются манипуляциям. Уровень демократии ведь зависит от уровня морали и ответсвенности в обществе, а общество только начинает лечиться от ран сталинизма и коммунизма. Я согласен с теми, кто говорит, что Литве нужен новый “Саюдис”, только сейчас не за освобождение страны, а за освобождение ума от вбитых, въевшихся стереотипов, страхов, предрассудков. Нужен новый “Саюдис” против коррупции, лжи, безответственности, эгоистичности, ... За моральное, ответственное поведение, за правду, за знания, ...

2012 m. kovo 18 d., sekmadienis

Президент


Товарищи, братья и сестры!
Я ваш покорный слуга.
Призван и избран трудиться
Совсем не жалея себя.

Думать о вас и молиться
В церкви подвластною мне.
Радостью, горем делиться -
Все отдавая стране.

Я тигров больших укрощаю,
Артефакты со дна достаю.
Я в бездну с подлодкой ныряю,
С истребителем внебо лечу.

Я выиграл все битвы и войны,
Террористов в сортире мочил.
А если кто не был довольный,
Тюрьмой и дубиной лечил.

Я вырос из мелкой букашки
В могущую альфа блоху.
Ползу по стране без опаски,
Греюсь, кусаю, сосу.

2012 m. kovo 17 d., šeštadienis

Возвращение на остров невезения


 Помните “Остров невезения” Андрея Миронова?
 У меня такое ощущение, что мы вернулись на тот же самый остров. С начала осознали, где находимся, с криком ура построили плот и начали плыть в никуда. Без компаса, без направления, чтоб только скорей покинуть этот остров.
 Гребли бешенным темпом (адреналин, восторг). Конечно, устали, кончилась еда. Голод, злоба. Голодный человек – злой. А еще оказалось, что некоторые гребли под себя. И не голодали. Тут пошел беспредел, хаос. Казалось – все, конец. И вдруг – спасение. Остров. Победа, порядок, правосудие.
 Но нет. Ракеты не летят, плотины рушадься, выборы отменили, цензуру ввели, полный беспредел власти, операющейся на силовые структуры.
 Оказалось, что это тот же самый остров невезения. А куда же еще монжно приплыть на лжи, корыстности, подлости, безответсвенности?...

2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Gal reikia apriboti rinkimų teises?


 Pagal Konstituciją Lietuvoje rinkimų teisę turi visi piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų, išskyrus tuos, kurie teismo pripažinti neveiksniais.
 Mane sudomino žurnalistės Julijos Latyninos mintys apie visuotinės rinkimų teisės ydas ir siūlymai ją keisti.
 Per kiekvienus rinkimus susiduriame su balsų pirkimu. Tai rodo, kad balsų pirkimas yra efektyvus. Be reikalo pinigai nebūtų išmetami. Kam atstovauja balsus nusipirkę Tautos atstovai? Tikrai ne Tautai.
 Iš narkomanų, alkoholikų, asocialių asmenų yra atimama teisė auginti vaikus, tačiau rinkimų teisė yra paliekama. Visuomenė neleidžia tokiems asmenims auklėti vaikus, tačiau leidžia rinkti Tautos atstovus, kurie kuria įstatymus, sprendžia svarbiausius valstybės klausimus. Panaši situacija ir su nuteistais asmenimis. Visuomenė apriboja nusikaltėlių teisę į laisvę, tačiau palieka rinkimų teisę.
 Galbūt reikia keisti konstituciją ir leisti daugiau rinkimų teisės apribojimų?
 Julija Latynina pasiūlė ir linksmą (liūdnai linksmą), rinkimų įstatymų pakeitimą. Siūloma įvesti papildomą pasirinkimą – atlygis už balsą. Galėtum balsuoti už pasirinktą partiją ar kandidatą arba gauti nustatyto dydžio atlygį už balsavimo atsisakymą. Taip balsų pardavinėtojai gautų pinigus ir nebalsuotų, neiškraipydami rezultatų.

Kas supranta rusiškai, minėti teiginiai yra laidos pabaigoje:

2012 m. kovo 13 d., antradienis

Nemeluok. Klausk - kodėl? Tapk laisvu!


 Iš kur šitie žodžiai, ką jie man reiškia?
 Rašiau tekstą anglų kalba, pagalvojau apie savo gyvenimo kredo (kad gi tokio dalyko neturiu) ir gimė: „Don‘t lie, ask why – become free!“.
 Nemeluok.
 Melas griauna pasitikėjimą. Be pasitikėjimo žmogus tampa vienišu vilku. Neturi teisės kritikuoti kitų, jei pats meluoji.
 Nemeluok sau. Analizuok savo emocijas, mintis, norus, poelgius. Žmogus linkęs save apgaudinėti.
Melas tave suriša, įkinko, įklampina. Jei sakai tiesą, neturi ko bijoti, ko gėdytis.
 Klausk kodėl.
 Tai svarbiausias klausimas. Supratus kodėl, randi tiesą. Žinios padeda nesuklysti, suprasti apgaulę, atskirti pelus nuo grūdų. Žinios suteikia daugybę galimybių, atveria daugybę kelių.
 Ir tada tampi laisvu.

2012 m. kovo 12 d., pirmadienis

Mokslo ir religijos santykis


Parašyta to paties pavadinimo konkursui technologijos.lt tinklapyje.

   Koks tas santykis? Man čia labai tinka Donelaičio „Metų“ pradžia:
„Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą ir žiemos šaltos trūsus pargriaudama juokės“.
   Kuo daugiau žinių, mokslo šviesos, tuo mažiau lieka tamsių pakampių slėptis prietarams, fundamentalizmui, fanatizmui.
   Pažvelgus atgal, senieji prietarai, tikėjimai, aukojimai mums sukelia šypseną ir užuojautą. Dėl veltui švaistytų resursų – laiko, materialinių (kiek pristatyta šventyklų), aukotų produktų, gyvūnų, žmonių, tam, kad palenkti dievų valią. Kad baigtųsi sausra ar liūtys, kad derlius nežūtų nuo kenkėjų, kad baigtųsi epidemijos, kad pasisektų medžioklėje, kad laimėtų mūšį, ... Ar tai nesukelia jokių asciacijų, žvelgiant į dabartinias religijas?
   Kruopščiai, kantriai mokslas griauna religijų pamatus. Diena po dienos, atradimas po atradimo. Išsilavinę sveiko proto žmonės jau nebesiginčija dėl Žemės judėjimo apie Saulę, dėl žaibo, lietaus prigimties. Dievo sąvoka susitraukė nuo visa ko kūrėjo ir tvarkytojo, stebukladario, kiekvieno maldų klausytojo iki visatos ar visatų fizikinių dėsnių nustatytojo. Tad ar verta melstis dėsniams?
   Turbūt paskutinis ir dažniausiai svariausiu laikomas religijos reikalingumo argumentas – moralės ištakų ir moralės užtikrinimo argumentas taip pat byra. Mokslas atskleidžia, kad moralės vystymasis nėra sąlygotas religijos, bet atvirkščiai – lenkia religines nuostatas. Įvairių religijų, įvairių kultūrų, įvairaus išsivystymo lygio, religingi ir ateistai turi tas pačias moralės nuostatas. Religijos tik po ilgos kovos priima ir įtvirtina moralines nuostatas jau įsitvirtinusias visuomenėje. Prisiminkime vergovę, inkviziciją, religinius karus, moterų, tautinę ir rasinę diskriminaciją. Ką turime šiandien? Tą pačią moterų diskriminaciją, religinius karus, mokslo persekiojimą, ...
   Religija pretenduoja ir į guodėjo, psichoterapeuto vaidmenį, bet ir čia mokslas gerokai pasistūmėjo į priekį. Kvalifikuotas psichologas ir psichiatras tai atliks žymiai efektyviau.
   Kas lieka religijai? Visais įmanomais būdais stabdyti mokslo vystymąsi, stabdyti švietimą, skiepyti aklą tikėjimą (fundamentalizmą ir fanatizmą) nuo mažens...

2012 m. kovo 11 d., sekmadienis

Kas tai?

Vaikams

Šilta, gera, kvepia gėlės.
Mažas margas vabalėlis
Išsijuosęs sukiai dirba,
Bet mintis įkyriai kirba –
Kam geluonį jis galanda?
Jei nelįsi – jis nekanda.
Jei norėsi jį apvogti,
Net nespėsi susivokti,
Kaip įsegs kai ką į nosį.
Va, tada ir sužinosi,
Ko ta nosis tau sutino.
Kaip vadinas jis – kas žino?
Dirba, zvimbia tarsi ritė –
Taip, teisingai, tai gi - ....

Равнодушие

Перевел на русский (Išverčiau į rusų kalbą)

Я маленький, худой, темноволосый -
Мне двенадцать...
Лежу спокойно на полу.
Лежу, не двигаюсь. И не дышу.
Не радуюсь, ни чем не занят, даже не мечтаю.
Не бегаю и не кричу, и не читаю,
И даже телевизор не смотрю...
И с папой не играю и не говорю.
Ведь нет его уже. Вчера схватили, увели...
А мама где? - Меня обедать не зовет.
– А, вот она.
Но плачет. Тянет руки на меня,
Но ей не позволяют...
Меня погладить. Почему?...
Ах, да. Я маленький ребенок.
Я в Сирии лежу в крови.
Мне горло перерезали.
Китайско – русской саблей... Равнодушия.

2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Žymių žmonių mintys apie religiją


 "Religinis tikėjimas yra pavojingas, nes leidžia šiaip normaliems žmonėms skinti beprotybės vaisius ir laikyti juos šventais. Kadangi kiekviena nauja karta mokoma, kad religinių teiginių nereikia logiškai įrodyti taip, kaip visų kitų, mūsų civilizacija nuolat kenčia nuo begalės nesąmonių. Net ir šiais laikais žmonės žudo vieni kitus dėl senovės literatūros kūrinių. Sunku patikėti, kad toks tragiškas absurdas yra įmanomas."
          Semas Haris (Sam Harris)

 Keista, kad nė vienos didžiosios religijos sekėjai neįsigilino į mokslą ir nepadarė išvados: "Tai daug geriau nei mes manėme! Visata daug didesnė, didingesnė, subtilesnė, nuoseklesnė nei sakė mūsų pranašai." Užuot tai pripažinę, jie kartoja: "Ne, ne, ne! Tegul mano dievas ir mažas, aš noriu, kad ir toliau toks būtų." Jeigu religija - nesvarbu, sena ar nauja - pabrėžtų Visatos didybę, kurią atskleidė mokslas, susilauktų tokio susižavėjimo ir pagarbos, kokia ir nesisapnavo tradiciniams kultams.
Karlas Edvardas Saganas (Carl Edward Sagan).

 Kai vienam asmeniui pasireiškia įkyrios iliuzijos - tai beprotybė. Kai iliuzijos apima daug žmonių, tai vadinama Religija.
Rrobertas Meinardas Pirsigas (Robert Maynard Pirsig).

 ... jeigu žodis "Dievas" suprantamas kaip visatą valdančių fizinių dėsnių visuma, tai tikrai toks Dievas yra. Toks Dievas netenkina emocinių poreikių ... kvaila būtų melstis gravitacijos dėsniui.
Karlas Edvardas Saganas (Carl Edward Sagan).

 John B. S. Haldane taip atsakė į klausimą, kas galėtų paneigti jo tikėjimą evoliucijos teorija: "Triušio fosilijos ankstesniame nei kambro sluoksnyje."

Jei yra Dievas, žmogus nėra laisvas; mirus Dievui, žmogui atsiveria laisvė.
Žanas Polis Sartras (Jean-Paul Charles Aymard Sartre).

 Dievo mirtis leidžia žmogui savarankiškai išsivaduoti iš kompleksų ir tapti psichiškai sveikam.
Zigmundas Froidas (vok. Sigmund Freud).

 Žmogus savo meilę turi atgręžti nuo Dievo į žmogų.
Liudvigas Andrėjas Fojerbachas (vok. Ludwig Andreas Feuerbach).

2012 m. kovo 8 d., ketvirtadienis

Ar Izraelis šiemet smogs Iranui?

 Patikrinau lažybų bendroves - dar statymų neradau. Dėl pasaulio pabaigos 2012 - yra, bet dėl Izraelio smūgio Iranui - dar ne.

 Jei man reiktų statyti lažybose, visgi statyčiau už karą. Koks jis bus - ar tik nuotolinis, ar platesnis, ar su JAV įsikišimu - dar sunku pasakyti. Tai priklausys nuo karo eigos.
Manau, per daug yra suinteresuotų šalių, kad karas įvyktų.
 Izraelis iš tiesų bijo Irano, grėsmė yra reali. Jau dabar Izraelis kenčia nuo Irano (ar su Irano pagalba gautų) ginklų. Tikėtina, kad gali nukentėti ir nuo branduolinių. Tokia grėsmė yra ir JAV. Kuo daugiau pavojingų branduolinių valstybių, tuo sunkiau kontroliuoti, kad branduolinis ginklas nepatektų į teroristų rankas. Taip pat sėkmingas Irano objektų sunaikinimas būtų didelė paspirtis Izraelio valdantiesiems. Izraelis išbandė savo priešraketinę gynybą. Ji veikia puikiai.
 Iranui šis karas taip pat reikalingas. Manau, tai rodo ir suintensyvėję Irano teroristiniai veiksmai pasaulyje. Tai tarsi ir atsakas į Irano mokslininkų nužudymus, bet tuo pačiu ir sąmoningas įtampos didinimas. Padėtis Irane nėra stabili, režimui reikia karo, kad tauta susivienytų prieš išorės priešų puolimą.
 Rusijai šis karas taip pat reikalingas, nes naftos ir dujų kainos šautų į viršų. Plius pinigai iš ginklų.
 Kinijai būtų naudingas tik pasišaudymas, tuomet ir toliau gautų pigią naftą iš Irano. Didesnis karas šį tiekimą sutrikdytų. Taip pat naudos duotų ir ginklų prekyba.
 Karas naudingas ir Europai, nors patirtų nuostolius dėl naftos ir dujų kainų kilimo. Branduolinio terorizmo pavojus kybo ir virš Europos. Prisiminkim Londoną ir Madridą. Europa gautų naudos ir jei karas būtų rimtas ir režimas Irane būtų nuverstas (galimi projektai naujoje pokario rinkoje). Tai yra įmanoma, nes Iranas nėra stipresnis už Iraką ir pačiame Irane yra stipri opozicija dabartiniam režimui.
 Iranas tapo per didele grėsme Regione, tad net broliai musulmonai yra linkę tą dominavimą sumažinti.

 Žinoma, yra daugybė argumentų prieš. Tie patys ekonominiai – dėl žaliavų kainų kilimo. Kilus dideliam karui – finansavimo klausimai krizės metu. Amerikai ir Europai antras Irako karas būtų labai sunki našta. Taip pat pavojus dėl neprognozuojamų Irano veiksmų. Iranas gali pašaudyti ir į aplinkines šalis, net į Europą, gali sukelti naują terorizmo bangą. Taip pat neaišku, ar Izraelis jau turi (turės iki karo pradžios) pakankamai priešraketinių sistemų, kad apsiginti nuo Irano atsako. Neturint pakankamai apsauginių priemonių, Izraelio nuostoliai būtų milžiniški.

 Man patiko RTVi žurnalisto vakar (2012 03 07) pasakyta mintis, kad karas jau vyksta (XXI amžiaus klausimas – kas yra karas?). Iš tiesų, Izraelis jau kariauja su Iranu per karą su Hizbula (Hezbollah) ir Hamasu (Hamas). Taip pat jau minėti Irano mokslininkų nužudymai, Irano agentų atsakas. Reikia prisiminti ir kompiuterinio viruso „Stuxnet“ puolimą, laikinai sutrikdžiusį Irano branduolinių medžiagų gamybą. Taigi, karas jau vyksta, dabar lieka klausimas, kada toks karas peraugs į dar karštesnę stadiją, nes ligšioliniai veiksmai minėtų pagrindinių tikslų nepasiekė.

2012 m. kovo 6 d., antradienis

Sotus tarakonas

Aš sotus. Aš sotus tarakonas.
Kaip man gera palėpėj šiltoj.
Galingiausias palėpės drakonas,
Visagalis beribėj tamsoj.

Nebaisus man nei badas, nei šaltis,
Nei žiauriausi pasaulio karai.
Net iš lovos nereikia man keltis –
Man tarnauja visi padarai.

Jei tik noriu – man garsiai dainuoja,
Ir žygiuoja kolonom darniom.
Mano didįjį vardą skanduoja
Surikti tūkstantinėm miniom.

Aš nuspręsiu kam mirt, kam gyventi,
Ką pašert, ką kankint mirtinai.
Aš galėsiu laimingas pasenti,
O jie garbins mane amžinai.

***

Kai numirsiu – man minios raudos.
Visi – vaikas, moteris, vyras.
Mauzoliejuje vietą man duos -
Aukso raidėm spindės - Kim Čen Iras.

Abejingumas

Aš mažas, liesas, rudaakis, tamsiaplaukis vaikas.
Man dvylika.
Guliu ant grindinio ramus.
Guliu ir nejudu. Ir nekvėpuoju.
Nesidžiaugiu. Niekuo nesidomiu ir nesvajoju, nešūkauju ir nebėgioju.
Ir knygų neskaitau. Nežiūriu televizoriaus.
Su tėčiu nežaidžiu ir nekalbu...
Nes jo nėra. Jį vakar išvedė.
Daugiau jo nebematėm.
O kur mama?
Kodėl ji nekviečia mane pavalgyt?
A, štai ji. Tik kodėl ji rauda?
Kodėl ji tiesia į mane rankas, bet ją sulaiko kitos rankos?
Kodėl neleidžia jai manęs paglostyt?
Ak, taip... Aš mažas, liesas Sirijos berniukas.
Guliu ant grindinio... Klane...
Su gerkle perpjauta tuo rusišku ir kinišku peiliu...
Abejingumo.